Przepisy

 

Wziąć łopatkę baranią, pokrajać ją na calowe kaw alki i obsmażyć w maśle. Gdy mięso będzie gotowe, wyjąć je z rondla łyżką druszlakową, tak aby na ogniu pozostał wrzący tłuszcz stopiony. Wrzucić weń 2 funty wysuszonego ryżu, w najlepszym gatunku, który z tłuszczem wymieszać i szybko z ognia zdjąć należy. Następnie wiewa się do tego rondla 2 kwarty mocnego baraniego lub wołowego rosołu, pół na pół z pomidorowym sosem ponieszanego, którego ilość powiększyć można stosownie do upodobania. Ryż w rondlu dobrze wymieszać, osolić, lekko opieprzyć i postawić na bardzo wolnym ogniu.

 

Funt dobrego ryżu ugotować w rosole z kury, pozostawiając go nieco twardawym, gdyż rozklejony ryż niezdatny jest do rizotta.

 

Kurę z rosołu pokrajać na drobne kawałki, jak również i podroby kurze, gęsie i kacze, które ugotowane, również drobno pokrajać należy, im więcej jest tych podrób, tem lepiej, w braku ich jednak można użyć i cielęcej wątróbki drobno pokrajanej. Wymieszać starannie ryż z mięsem, dodać suto masła i koniecznie 1 i pół funta roztopionego świeżego smalcu, — posolić, opieprzyć, do smaku.

 

Obsmażyć kaczkę, dodając cebuli i usiekanego czosnku. Gdy ta ostatnia będzie zrumienioną — wyjąć ją, a ronuel włożyć parę pomidorów obciągniętych ze skórki, wlać szklankę białego wina, szklankę rosołu, pietruszki, cebuli, bobkowego liścia, goździków i tymianku. Gdy się to dobrze zagotuje, rozetrzeć starannie pomidory i cebulę — sos przecedzić i włożywszy weń kaczkę, gotować przez 3 kwadranse.

 

Nasz Dom (tygodnik mód i powieści), 18/24-07-1914

 

 

Wziąć 2 szklanki ryżu, który koniecznie przemyć trzeba w kilku wodach. 2 szklanek mocnego, dobrze osolonego rosołu — najlepiej wołowego — i 2 szklanki sosu pomidorowego. Sos pomidorowy i rosół ulać do rondla i zagotować silnie, dobrze rondel przykrywszy.

 

Kaczki udusić z jarzynami — potranżerować je na kawałki. Udusić także —ale osobno, zwyczajnej kapusty pokrajanej na ćwiartki — mieć osobno ozór ugotowany i przekładać na półmisku kaczki ozorem i kapustą. Zrobić sos rumiany z białem winem, polać nim potrawę, a resztę wylać do sosyerki.

 

Nasz Dom (tygodnik mód i powieści), 18/24-07-1914

 

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których część może być już zapisanych w folderze przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zbieranie danych o użytkownikach 

Serwis informacyjny 100lattemu.pl zbiera dane osobowe tylko tych użytkowników, którzy się zarejestrowali. Użytkownik, który rejestruje się na stronie wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez 100lattemu.pl w celach statystycznych i marketingowych. Informujemy, że zgodnie z art. 24 ust.1 pkt. 4 Ustawy o Ochronie danych osobowych podanie danych jest dobrowolne, a każdemu przysługuje prawo wglądu do swoich danych ich poprawiania oraz usunięcia.

 

Zbieranie danych statystycznych

Aby lepiej określić jakie działy, artykuły lub narzędzia znajdujące się w serwisie 100lattemu.pl najbardziej podobają się użytkownikom, podczas przeglądania stron serwisu zbierane są dane dotyczące liczby odsłon poszczególnych elementów serwisu. 100lattemu.pl będzie również przeprowadzał ankiety, mające na celu lepsze poznanie jego użytkowników oraz ich oczekiwań co do zawartości serwisu. Dane statystyczne o użytkownikach i ich preferencjach mogą być udostępniane osobom trzecim tylko w formie zagregowanej uniemożliwiającej identyfikację pojedynczej osoby.