Przepisy

Kwartę wygrzanej, przesianej, białej, pięknej mąki sparzyć niecałą kwaterką wrzącego mleka, rozrobić, ażeby nie było grudek, a gdy ostygnie, wlewać powoli pół kwarty mleka, w którym rozpuścić 10 łutów drożdży, wymieszać, przykryć i postawić w cieple do wyrośnięcia. — Ubić w garnku, postawionym w rondlu z gorącę wodą, 30 żółtek z 1/2 f. cukru pudru przesianego, wlać do rozczynu, dodając potrochu resztę mąki, t j. 4 kwarty, parę łótuw gorzkich posiekanych migdałów, skórki pomarańczowej, wyrabiać ciasto pól godziny, t. j. dopóki od rąk nie odchodzi, na końcu wlać 11/2 f. sklarowanego masła.—Ciasto ustawić do wyrośnięcia — robić strucle, a gdy urosną dobrze posmarować jajkiem, przesypać szatkowanemi migdałami, cienko krajaną skórką pomarańczową—wstawić do pieca, a gdy wyrośnie, zaraz wyjmować z formy. Z ciasta tego sporządzają się strucle przekładane masą migdałową, orzechową, makiem, konfiturami i t. p.

Na 3 f. mąki wziąść 8 jaj, z tych 2 cale, 1 f. cukru, 9 łutów drożdży, 3 kwaterki mleka i 1 f. masła. – Funt mąki rozczynić niecałą kwaterką mleka, w pozostałem mleku rozczynić 9 łutów drożdży i po wymieszaniu rozczyny wlać drożdże; przykryć ciasto i pozostawić do ruszenia się — gdy popęka, wlać ubite jaja z cukrem i dodawać po-trochu resztę mąki, t j. 2 funty, wyrabiać ciasto, a gdy odchodzi od ręki, dodać 1 funt rozpuszczonego letniego masła, pól funta rodzenków, postawić w cieple do wyrośnięcia—brać dowolne ilości na stolnicę suto wysypaną mąką i formować strucle lub okrągłe bułki, smarując rozbitem jajkiem i posypując migdałami szatkowanemi.

 

M. H N.

 

Nasz Dom (tygodnik mód i powieści), 19/25-12-1914

 

Wziąść funt ryżu w najlepszym gatunku, przebrać, obmyć i starannie osączyć. — W rondlu miedzianym rozpuścić pól funta świeżego masła. Gdy jest roztopione, wrzucić w nie ryż i lekko przesmażyć mieszając łyżką, dopóki nie nabierze złotawego koloru.

podawane przy wieczerzy wigilijnej.

 

Pół f. masła, ćwierć funta cukru, 1 funt mąki pięknej zagnieść i wynieść na zimno, dodając przy zagniataniu białego maku przebranego.—Gdy ciasto stężeje, wałkować na grubość pół palca i wycinać najlepiej cienkim kieliszkiem, maczając go w mące, plasterki, lub wycinać foremką blaszaną w ząbki — smarować je jajkiem, układać na papierze, wysmarowanym masłem, wstawić do pieca, pilnując, aby nabrały ładnego koloru, a nie spaliły się. Po wystygnię0u ubiera się niemi mak przyrządzony do wigilijnej wieczerzy.

 

M. H N.

 

Nasz Dom (tygodnik mód i powieści), 19/25-12-1914

Funt najlepszego ryżu wymyć w kilku wodach i gotować na wolnym ogniu, biorąc półtora raza tyle dobrego rosołu, ile jest ryżu.—Włożyć w to spory kawał świeżego masła, posolić, opieprzyć,—dodać łyżeczkę extraktu Liebiga, i sosu angielskiego Worcestershire sauce do smaku: - dobrze wymieszać. Na pół godziny przed podaniem włożyć ryż do foremki masłem wysmarowanej i wstawić w gotującą się wodę, aby ryż doszedł i odstał dobrze od formy. Na wydaniu ubrać naokoło wątróbkami z drobiu usmażonemi w maśle i polać sosem truflowym.

 

Nasz Dom (tygodnik mód i powieści), 01/07-08-1914

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których część może być już zapisanych w folderze przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zbieranie danych o użytkownikach 

Serwis informacyjny 100lattemu.pl zbiera dane osobowe tylko tych użytkowników, którzy się zarejestrowali. Użytkownik, który rejestruje się na stronie wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez 100lattemu.pl w celach statystycznych i marketingowych. Informujemy, że zgodnie z art. 24 ust.1 pkt. 4 Ustawy o Ochronie danych osobowych podanie danych jest dobrowolne, a każdemu przysługuje prawo wglądu do swoich danych ich poprawiania oraz usunięcia.

 

Zbieranie danych statystycznych

Aby lepiej określić jakie działy, artykuły lub narzędzia znajdujące się w serwisie 100lattemu.pl najbardziej podobają się użytkownikom, podczas przeglądania stron serwisu zbierane są dane dotyczące liczby odsłon poszczególnych elementów serwisu. 100lattemu.pl będzie również przeprowadzał ankiety, mające na celu lepsze poznanie jego użytkowników oraz ich oczekiwań co do zawartości serwisu. Dane statystyczne o użytkownikach i ich preferencjach mogą być udostępniane osobom trzecim tylko w formie zagregowanej uniemożliwiającej identyfikację pojedynczej osoby.