Logowanie
Forszmak ze śledzi.
Kilka śledzi dobrze wymoczonych w wodzie, a jeszcze lepiej w słodkiem mleku, obrać z ości, zesiekać drobniutko lub zemleć na maszynce.
Poczem wcisnąć w nie trochę soku z cytryny, wlać kilka łyżek dobrej, kwaśnej śmietany, świeżego masła sklarowanego kilka łyżek, oraz ubić jedno cale jajko i dobrze wymieszać.
Masa ta powinna być dosyć wilgotną.
Następnie dodać dowolną ilość ugotowanych kartofli pokrajanych w cienkie plasterki — lecz, najlepiej, taką samą ilość, jaka ,jest śledziowej masy.
To wszystko razem wymieszać i włożyć w rondel wysmarowany świeżem masłem i wysypany tartą bułeczką; wyrównać na wierzchu i także posypać bułeczką. Następnie wstawić do pieca miernie gorącego i zapiec; poczem położyć okrągły półmisek na rondlu i odwrócic go do góry dnem.
Na stole podać do tego cytrynę.
Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 06-04-1915