Porady

O chlebie wypiekanym z mąki żytniej z przymieszką ziemniaków pisaliśmy niedawno szczegółowo. Dodatnią przymieszką jest także korba!, który nadaje się do chleba może bardziej jeszcze niż ziemniaki. Chleb z przymieszką korbalu jest bardzo smaczny i smakuje mniejwięcej jak chleb drożdżowy. Może jedna lub druga gosposia zrobi próbę, zwłaszcza, że korbale w tym roku ob-rodziły się obficie. Sposób przyrządzenia chleba z przymieszką korbalu następujący: dwie trzecie mąki i jedna trzecia korbalu, do tego cokolwiek młodzi czyli drożdży. Korbal trzeba poprzednio w letniej wodzie urobić na papkę, potem dodać mąki i po ochłodzeniu ciasta dodać drożdży.

 

Kurjer Poznański, 22-10-1914

 

P. Praktyczna pisze do nas:

Przy koniecznych oszczędnościach jakie musimy obecnie zaprowadzać, podaję osobom zajmującym się gospodarstwem domowem, aby przy obieraniu kartofli – łupinek nie wyrzucały, lecz suszyły je w piecyku po wygaśnięciu ognia. Łupinki te dobrze wysuszone najzupełniej zastąpią drzazgi, służące do rozniecania ognia.

 

Kurjer Poranny, 12-09-1914

 

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

1.

Krupnik z pomidorami. - Paszteciki z móżdżku w muszelkach. - Zrazy nelsońskie. - Kurczęta z mizerją. - Jabłka w cieście smażone.

2.

Zacierki ze słoniną. - Pieczeń barania, kartofle i buraczki.

Jarski.

Kaszka na mleku. - Makaron zapiekany z serem. - Marchew z groszkiem obłożona grzankami. - Szarlotka z jabłek.

 

Kurjer Poranny, 26-08-1914

 

 

1.

Rosół z drobnych karasi z kaszką w kostkę. - Szczupak nadziewany. - Potrawa z raków z łazankami. - Ryba smażona lub kotlet wołowy z sałatą zieloną. - Owoce na surowo.

2.

Lane kluski na wodzie. - Bober lub fasola na słodko. - Pierogi drożdżowe z marmeladą owocową i bitą śmietaną.

 

Kurjer Poranny, 27-08-1914

 

 

Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”

1.

Zupa pomidorowa. - Sztufada z grzybami duszonymi. - Groch szparagowy. - Sago na winie z bitą śmietaną.

2.

Zacierki ze słoniną. - Pieczeń barania z kartoflami i kapustą.

Jarski.

Kluski gryczane na mleku. - Kaszka krak. na grzybowym smaku. - Groszek zielony w strączkach. - Potrawa z gruszek. - Pierożki leniwe z twarożku.

 

Kurjer Poranny, 19-08-1914

 

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których część może być już zapisanych w folderze przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zbieranie danych o użytkownikach 

Serwis informacyjny 100lattemu.pl zbiera dane osobowe tylko tych użytkowników, którzy się zarejestrowali. Użytkownik, który rejestruje się na stronie wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez 100lattemu.pl w celach statystycznych i marketingowych. Informujemy, że zgodnie z art. 24 ust.1 pkt. 4 Ustawy o Ochronie danych osobowych podanie danych jest dobrowolne, a każdemu przysługuje prawo wglądu do swoich danych ich poprawiania oraz usunięcia.

 

Zbieranie danych statystycznych

Aby lepiej określić jakie działy, artykuły lub narzędzia znajdujące się w serwisie 100lattemu.pl najbardziej podobają się użytkownikom, podczas przeglądania stron serwisu zbierane są dane dotyczące liczby odsłon poszczególnych elementów serwisu. 100lattemu.pl będzie również przeprowadzał ankiety, mające na celu lepsze poznanie jego użytkowników oraz ich oczekiwań co do zawartości serwisu. Dane statystyczne o użytkownikach i ich preferencjach mogą być udostępniane osobom trzecim tylko w formie zagregowanej uniemożliwiającej identyfikację pojedynczej osoby.