Logowanie
Porady
O chlebie wypiekanym z mąki żytniej z przymieszką ziemniaków pisaliśmy niedawno szczegółowo. Dodatnią przymieszką jest także korba!, który nadaje się do chleba może bardziej jeszcze niż ziemniaki. Chleb z przymieszką korbalu jest bardzo smaczny i smakuje mniejwięcej jak chleb drożdżowy. Może jedna lub druga gosposia zrobi próbę, zwłaszcza, że korbale w tym roku ob-rodziły się obficie. Sposób przyrządzenia chleba z przymieszką korbalu następujący: dwie trzecie mąki i jedna trzecia korbalu, do tego cokolwiek młodzi czyli drożdży. Korbal trzeba poprzednio w letniej wodzie urobić na papkę, potem dodać mąki i po ochłodzeniu ciasta dodać drożdży.
Kurjer Poznański, 22-10-1914
P. Praktyczna pisze do nas:
Przy koniecznych oszczędnościach jakie musimy obecnie zaprowadzać, podaję osobom zajmującym się gospodarstwem domowem, aby przy obieraniu kartofli – łupinek nie wyrzucały, lecz suszyły je w piecyku po wygaśnięciu ognia. Łupinki te dobrze wysuszone najzupełniej zastąpią drzazgi, służące do rozniecania ognia.
Kurjer Poranny, 12-09-1914
Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”
1.
Krupnik z pomidorami. - Paszteciki z móżdżku w muszelkach. - Zrazy nelsońskie. - Kurczęta z mizerją. - Jabłka w cieście smażone.
2.
Zacierki ze słoniną. - Pieczeń barania, kartofle i buraczki.
Jarski.
Kaszka na mleku. - Makaron zapiekany z serem. - Marchew z groszkiem obłożona grzankami. - Szarlotka z jabłek.
Kurjer Poranny, 26-08-1914
1.
Rosół z drobnych karasi z kaszką w kostkę. - Szczupak nadziewany. - Potrawa z raków z łazankami. - Ryba smażona lub kotlet wołowy z sałatą zieloną. - Owoce na surowo.
2.
Lane kluski na wodzie. - Bober lub fasola na słodko. - Pierogi drożdżowe z marmeladą owocową i bitą śmietaną.
Kurjer Poranny, 27-08-1914
Zarządzenie obiadów na jutro przez autorkę „Skrzętnej Gospodyni”
1.
Zupa pomidorowa. - Sztufada z grzybami duszonymi. - Groch szparagowy. - Sago na winie z bitą śmietaną.
2.
Zacierki ze słoniną. - Pieczeń barania z kartoflami i kapustą.
Jarski.
Kluski gryczane na mleku. - Kaszka krak. na grzybowym smaku. - Groszek zielony w strączkach. - Potrawa z gruszek. - Pierożki leniwe z twarożku.
Kurjer Poranny, 19-08-1914