Porady

 

Wśród środków żywności, sporządzanych z ryb, odgrywa kawior bardzo wybitną rolę, Jest on nie tylko bardzo smaczny, lecz także niezwykle pożywny, a jedyną lego stroną ujemną jest okolicznosć, że jest go zamalo, by wystarczyć zapotrzebowaniu.

 

Ze względu na chemiczny skład kawioru, oraz jego wartość odżywczą i doskonały smak, żałować należy że w powodu bardzo wysokiej ceny, jedynie przez niewielu ludzi może być używany jako środek żywności.

 

Dzisiaj kiedy mydło stało się skutkiem swej ceny nieledwie przedmiotem zbytku, nie od rzeczy pędzie przypomnieć, że doskonale można je zastąpić ziemniakami w najrozmaitszej formie. I tak oskrobiny ziemniaka pokrajane w drobne kawałki i zmieszane z niezbyt wielką ilością wody bardzo dobrze nadają się do mycia szklanek, karafek, słojów i t. p , niszcząc bez śladu nawet zastarzałe plamy na szkle. Do czyszczenia przedmiotów blaszanych i cynowych służy

 

Pruski minister rolnictwa zaleca, ponieważ suszarnie i fabryki mączki ziemniaczanej nie mogą przerobić całego zapasu, suszenie ziemniaków na powietrzu w celu ich zakonserwowania. Jak wykazały próby, za sprzyjającej pagody można ziemniaki dosyć szybko na powietrzu wysuszyć, jeżeli się opłukane ziemniaki potnie na cienkie talarki i w otwartych szopach przez 2-3 dni trzyma na larach, sporządzonych z rzadkiej siatki przybitej do drewnianych rant Po wysuszeniu otrzymuje się ze 100 kg ziemniaków koto 25 kg płatków, które następnie można zemleć na mąkę.

 

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 12-06-1915

 

 

W urzędowym tygodniku poznańskiej Izby rzemieślniczej popisuje się od niejakiegoś czasu niejakaś Josephine Nagel najrozmaitszemi pomysłami i receptami, mającemi na celu zaoszczędzanie środków spożywczych i gospodarczych. Świeżo pani Józefina Nagel podaje sposób zastąpienia jaj, a w szczególności białka od jaja.

Zarządzenie obiadów na jutro:

Rosół z kaszką. — Sztuka mięsa z sosem kartoflanym. — Racuszki z sokiem.

Jarski:

Zupa szczawiowa z jajami sadzonemi. — Fasola na słodko. — Makaron wioski z parmezanem. — Pianka z konfitur.

Na piątek:

Zupa z włoszczyzny z grzankami - Pierogi leniwe z twarożku. — Saga z sokiem.

Jarski:

Mleko z zacierkami. — Kasza pszenna z sosem grzybowym. — Kalafiary. — Grzanki z konfiturami.

Kurjer Poranny, 19-05-1915

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których część może być już zapisanych w folderze przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zbieranie danych o użytkownikach 

Serwis informacyjny 100lattemu.pl zbiera dane osobowe tylko tych użytkowników, którzy się zarejestrowali. Użytkownik, który rejestruje się na stronie wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez 100lattemu.pl w celach statystycznych i marketingowych. Informujemy, że zgodnie z art. 24 ust.1 pkt. 4 Ustawy o Ochronie danych osobowych podanie danych jest dobrowolne, a każdemu przysługuje prawo wglądu do swoich danych ich poprawiania oraz usunięcia.

 

Zbieranie danych statystycznych

Aby lepiej określić jakie działy, artykuły lub narzędzia znajdujące się w serwisie 100lattemu.pl najbardziej podobają się użytkownikom, podczas przeglądania stron serwisu zbierane są dane dotyczące liczby odsłon poszczególnych elementów serwisu. 100lattemu.pl będzie również przeprowadzał ankiety, mające na celu lepsze poznanie jego użytkowników oraz ich oczekiwań co do zawartości serwisu. Dane statystyczne o użytkownikach i ich preferencjach mogą być udostępniane osobom trzecim tylko w formie zagregowanej uniemożliwiającej identyfikację pojedynczej osoby.