Porady

Austryackie ministerstwo spraw wewnętrznych rozsyła zawiadomienie, że poczyniono dobre do-świadczenia z zużytkowaniem koniczyny łąkowej, jako jarzyny smacznej, pożywnej i łatwej do uzyskania Koniczyna dobrze przepłukana i przebrana, przyprawiona jako szpinak, zagotowana z drobną ilością mleka, masła (tłuszczu) i soli, smakuje jak

Oprócz pokarmów w ścisłem znaczeniu tego wyrazu, potrzebnych do budowy naszych tkanek, dających nam ciepło, siłę i energię, ustrój nasz potrzebuje jeszcze tak zwanych „używek", nie posiadających wartości odżywczej, ale za to mających własność pobudzania układu nerwowego.

 

Na ich czele stoją kawa i herbata. Zawarty w nich alkaloid i koffeina podwyższa wrażliwość komórek nerwowych, działa pobudzająco na układ mięśniowy, a więc i na serce, usuwa przykre uczucie zmęczenia i wyczerpania. Po szklance dobrej herbaty wyczerpany umysł pracuje łatwiej, myśli napływają nam szybciej i doznajemy przyjemnego uczucia orzeźwienia. Zawarty w herbacie kwas garbnikowy działa ściągające na błonę śluzową żołądka i działa korzystnie przy niestrawności i rozwolnieniu.

 

Z mąką żytnią na chleb mieszają piekarze mąkę kartoflaną albo mąkę z płatków kartoflanych. »Zeitschrift fur Spiritusindustrie” zwraca uwagę na różnicę w produkcyj tych dwóch gatunków mąki. Już ich wygląd jest rozmaity. Mąka kartoflana jest Wala. mika zaś z płatków kartoflanych żółta. Mąka kartoflana jest mieloną mączką kartoflaną. W celu jej produkcyj ziemniaki się Wilcze i rozdrabnia tak. że się rozdzierają komórki, napełnione mączką. W przyrządach do płukania oddziela się mączkę od innych składników, poleni ja się czyści, suszy i micie na drobną, białą mąkę kartoflaną, która zawiera 98,98 proc. mączki. Mąka z płatków kartoflanych składa się z mielonych i przesiewanych sitem płatków kartoflanych. Kartofle się piecze, paruje. potem suszy w aparacie. ogrzanym parą. Ususzone kartofle drobno się micie. Te płatki zachowują wszystkie składniki, także bar-wę jasnożółtą i można ich bezpośrednio używać na pokarm.

 

Dziennik Śląski: przez lud-dla ludu!, 19-02-1916

 

dla stwierdzenia czystości masła ma być ugotowany ziemniak. Skoro masło na nim się rozpuści, można wyczuć od razu, czy w maśle znajdowały cię inne składniki, jak łój, margaryna i tym podobne.

 

Dziennik Śląski: przez lud-dla ludu!, 04-05-1916

 

Amsterdamski Chemik dr Katz, któremu już przedtem udało się utrzymać chleb przez czas dłuższy w świeżości przez doprowadzenie go do odpowiedniej temperatury, opierając się na zasadzi; że muszą istnieć ciała chemiczne, przeszkadzające starzeniu się i czerstwieniu chleba, poczynił nowe odkrycia w tym kierunku. Oto wynalazł sposób utrzymania chleba w świeżości przez 14 dni, wobec czego odpada konieczność nocnej pracy piekarzy.

 

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 01-02-1916

 

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których część może być już zapisanych w folderze przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zbieranie danych o użytkownikach 

Serwis informacyjny 100lattemu.pl zbiera dane osobowe tylko tych użytkowników, którzy się zarejestrowali. Użytkownik, który rejestruje się na stronie wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez 100lattemu.pl w celach statystycznych i marketingowych. Informujemy, że zgodnie z art. 24 ust.1 pkt. 4 Ustawy o Ochronie danych osobowych podanie danych jest dobrowolne, a każdemu przysługuje prawo wglądu do swoich danych ich poprawiania oraz usunięcia.

 

Zbieranie danych statystycznych

Aby lepiej określić jakie działy, artykuły lub narzędzia znajdujące się w serwisie 100lattemu.pl najbardziej podobają się użytkownikom, podczas przeglądania stron serwisu zbierane są dane dotyczące liczby odsłon poszczególnych elementów serwisu. 100lattemu.pl będzie również przeprowadzał ankiety, mające na celu lepsze poznanie jego użytkowników oraz ich oczekiwań co do zawartości serwisu. Dane statystyczne o użytkownikach i ich preferencjach mogą być udostępniane osobom trzecim tylko w formie zagregowanej uniemożliwiającej identyfikację pojedynczej osoby.