Przepisy

 

Kilka śledzi dobrze wymoczonych w wodzie, a jeszcze lepiej w słodkiem mleku, obrać z ości, zesiekać drobniutko lub zemleć na maszynce.

 

Poczem wcisnąć w nie trochę soku z cytryny, wlać kilka łyżek dobrej, kwaśnej śmietany, świeżego masła sklarowanego kilka łyżek, oraz ubić jedno cale jajko i dobrze wymieszać.

 

Masa ta powinna być dosyć wilgotną.

 

Ser niezbyt suchy i niezbyt świeży, utrzeć na tarce, uważając, ażeby nie było odłamków.

 

Następnie na póltorej kwarty (do dwóch kwart) utartego sera, ubić śmietany kwaśnej, świeżej pół kwarty, sypiąc doń odrazu, trochę miałkiego cukru, ażeby się z niej nie zrobiło masło; sześć żółtek ubić do białości z miałkim cukrem, licząc dwie łyżeczki na jedno żółtko, oraz dodać pianę z pozostałych białek; wymieszać wszystko i osłodzić do smaku, lecz mieszać trzeba lekko, nie ugniatając.

 

Dwa łuty drożdży pokruszyć w kubeczek, nalać 3 łyżki letniej wody i wymieszać. Na miskę wsypać funt pszennej osianej mąki, rozrobić ją temi drożdżarni, dolewając kwaterkę mleka (po bokach miski powinno pozostać trochę mąki), oprószyć rozczyn mąką, przykrye ścierką lub serwetą w czworo złożoną, i postawić w ciepłem miejscu, uważając, aby zbyt gorąco nie było, bo jak się ciasto zaparzy to nie rośnie. Przez czas rośnięcia rozczynu, spuście 2 żółtka i 2 całe jaja w garnuszek, ubić dobrze z półkwaterką cukru, łyżkę masła rozpuścić w tygielku i odstawić aby przestygło, a gdy rozczyn podrośnie wlać w niego jajka, wymieszać dobrze z wszystką mąką, gdyż inaczej po wlaniu masła porobią się grudki i troszkę osolić. Po wlaniu masła wybić dobrze wszystko razem tak, aby ciasto od łyżki odstawało i włożyć w formę od budyniu wysmarowaną masłem. Można także robić pyzę w rondlu, ale w takim razie gdy ma rączkę odejmowaną, bo z rączką, trudno jest rondel w rondel wstawić.

 

Na kwartę ugotowanej kaszy gryczanej z 1 łyżką masła, dodać 2 jaja na twardo ugotowane i posiekane, oraz grzybów suszonych, również usiekanych. Masą tą nałożyć naleśniki, zwinąć w rulon i podłożywszy na brytwannie masłem, w piec postawić, aby się zrumieniły.

 

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 03-04-1915 (Ilustr.: Uniwersalna książka kucharska z ilustracyami odznaczona na wystawie hygienicznej w Warszawie w 1910 r., 1913)

 

 

Trzy kwaterki mleka niezbieranego zagotować z trochą wanilii pokrajanej w cienkie kawałeczki i kwaterką cukru, można także wrzucić ze cztery gorzkie utłuczone migdały, dać się z tem wszystkiem podgotować. W małym rondelku oddzielnie wstawić półtora łuta żelatyny pokrajanej nożyczkami na kilka części, nalać kwaterką wody gorącej, postawić na ciepłym kominie, aby się rozpuściła, co się uskuteczni w ciągu 10 minut. Oddzielnie znów w garnuszku ubić 3 żółtka z półkwaterką cukru, rozebrać to jedną kwaterką mleka zimnego i w rondel z gotującem mlekiem lać te żółtka, mieszając ciągle łyżką, aby się nie zwarzyły.

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których część może być już zapisanych w folderze przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zbieranie danych o użytkownikach 

Serwis informacyjny 100lattemu.pl zbiera dane osobowe tylko tych użytkowników, którzy się zarejestrowali. Użytkownik, który rejestruje się na stronie wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez 100lattemu.pl w celach statystycznych i marketingowych. Informujemy, że zgodnie z art. 24 ust.1 pkt. 4 Ustawy o Ochronie danych osobowych podanie danych jest dobrowolne, a każdemu przysługuje prawo wglądu do swoich danych ich poprawiania oraz usunięcia.

 

Zbieranie danych statystycznych

Aby lepiej określić jakie działy, artykuły lub narzędzia znajdujące się w serwisie 100lattemu.pl najbardziej podobają się użytkownikom, podczas przeglądania stron serwisu zbierane są dane dotyczące liczby odsłon poszczególnych elementów serwisu. 100lattemu.pl będzie również przeprowadzał ankiety, mające na celu lepsze poznanie jego użytkowników oraz ich oczekiwań co do zawartości serwisu. Dane statystyczne o użytkownikach i ich preferencjach mogą być udostępniane osobom trzecim tylko w formie zagregowanej uniemożliwiającej identyfikację pojedynczej osoby.