Przepisy

 

P { margin-bottom: 0.21cm; }P.western { }

Czerstwą babę lub placek, można dobrze zużytkować, robiąc wyborny budyń w następujący sposób;

 

Średniej wielkości babę pokrajać dość drobno i sparzyć, tylko taką ilością gorącego mleka, ile wsiąknie; poczem rozetrzeć bardzo dokładnie srebrną łyżką, na jednolitą masę.

 

Następnie ubić do białości sześć do ośmiu żółtek (stosownie do wielkości jaj i baby) z miałkim cukrem, licząc dwie łyżeczki na jedno żółtko i wlać je do roztartej baby: do tego dodać: masła klarowanego, świeżego, pięć do sześciu łyżek, migdałów 1/2 funta, obranych i pokrajanych dość grubo wzdłuż, rodzynków 1/4 funta sułtańskich i 1/4 funta czarnych korynckich: wanilii miałkiej i osianej, skórki obtartej ze świeżej cytryny i pomarańczy oraz cukru miałkiego do smaku, a w końcu pianę tęgo ubitą z pozostałych sześciu białek.

 

Wymieszać, wszystko razem ostrożnie i włożyć w formę wysmarowaną świeżeni masłem i wysypaną. cukrem, napełniając ją do trzech czwartych części wysokości, poczem wstawić ją w szeroki rondel i gotować na parze.

 

Forma powinna być szczelnie przykryta (do gotowania legumin na parze, są specyalne formy z dopasowaną pokrywą), jak również i rondel z wodą, także musi być przykryty.

 

Należy pilnować, ażeby, gdy się tylko woda wygotuje, dolewać natychmiast ukropu ostrożnie z boku.

 

Gotować całą godzinę.

 

Po ugotowaniu, wyjąć na półmisek i posypać grubo cukrem. Osobno w sosjerce podać jakikolwiek sok owocowy, sos szodonowy, śmietankowy albo ponczowy.

 

Sos śmietankowy: dobrej śmietan-ki pól kwarty zagotować z kawałkiem wanilii; cztery do sześciu żółtek ubić z 1/4 funtem miałkiego cukru do białości, a gdy już ubite, wlać dwie łyżki zimnej śmietanki i znów dobrze ubić. Następnie, kiedy śmietanka w rondlu się gotuje, rozbierać nią powoli, łojąc w ubite z cukrem żółtka i ciągle mieszając, na małym ogniu.

 

Uwaga: żółtka ubite, przed połączeniem z gorącym płynem, najlepiej jest rozbić dobrze z paroma łyżkami tegoż samego płynu, lecz zupełnie zimnego, a tym sposobem żółtka nie zwarzą się.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 17/23-04-1915 (Foto.: Dra. Oetkera przepisy: dla skrzętnych gospodyń)

 

 

 

 

Resztki od szynki.

Wszelkie resztki od szynki najpraktyczniej zużytkować można w następujący sposób:

 

Zagnieść zwyczajne ciasto na całych jajkach, rozwałkować i pokrajać kluski podłużne lub kwadratowe (łazanki) albo też zrobić tak zwane „kluski kładzione" cienkie i małe, srebrną łyżką. i ugotować, jak zwykle.

 

Wszystkie kawałki szynki, nieprzydatne już na ładne piastry i nawet najdrobniejsze zżynki, kawałki słoniny, wszystko razem zebrawszy, pokrajać drobno w kostkę i włożywszy na patelnię lub w plaski rondel, mocno rozgrzać, ale, tylko tak, ażeby pokrajana słonina, nie zrumieniła się na skwarki i gdy już gorące, włożyć w tę szynkę, kluski; wymieszać, zasmażyc i wydać na stół.

 

W miejsce klusek, można użyć makaron wioski: który trzeba najpierw opłókać w cieplej wodzie, potem nalać znów ciepłą wodą i zagotować, powiem odcedzić i włożyć powtórnie w gotującą się, osoloną wodę: kiedy już jest miękko ugotowany, przecedzic i brać do użytku.

 

Kości i skórę pozostałe z szynki włożyć w kapustę lub kapuśniak podczas gotowania: na wydaniu wyrzucić jako już rzecz nieużyteczną.

 

 

Płyn t. j. rosół, w którym gotowała się szynka, bardzo jest smaczny na rozmaity zupy, jak: zupa szczawiowa, barszcz z buraków, kapuśniak i t. p.

 

Doskonała jest też zupa: smak zaprawić kwasmi, świeżą śmietaną i sokiem z cytryny, włożyć wen ryż, ugotowany na tymże smaku na miękko.

 

H. Ch.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 17/23-04-1915

 

 

Makaron włoski wypłókać i nalawszy zimną wodą, raz zagotować i odlać cedząc, poczem wrzucić go w gotującą się, osoloną wodę i gotować do pożądanej miękkości i znów odcedzić.

 

Następnie, ugotowane poprzednio grzyby, pokrajać w cieniutkie paseczki i włożyć do makaronu.

 

Z wody, w której gotowały się grzyby, zrobić sos, zaprawiając go świeżą kwaśną śmietaną, świeżem klarowanem masłem, mąką i osolic.

 

Pół szklanki kawy palonej umielonej nalać szklanką gotującej wody w garnuszku kamiennym i 10 minut dobrze pod pokrywką gotować, puczem odstawić kawę, aby się ustala, zlac ją do pól kwarty zagotowanej poprzednio śmietanki z pół szklanką cukru i wanilią, poczem zaprawić 4 żółtkami rozbitemi z pól szklanką cukru, wlać żelatynę i postępować jak przy blamanżu białym. Do blamanżu czekoladowego należy ćwierć funta czekolady rozgotować w kwaterce mleka i dalej postępować jak przy kawowym blamanżu.

 

P. Sz.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 08-04-1915

 

 

Półtora funta żelatyny różowej pokrajać w kawałki, włożyć w mały rondelek, nalać kwaterką gorącej wody i postawić na kominie, aby zupełnie się rozpuściła, a nie była zimna, bo się zgalaretuje. Na misce ubić cokolwiek trzepaczką kwartę surowej śmietanki, takiej, jaka się bierze do kawy, z kwaterką cukru i wanilią, wlać do tego cieplą żelatynę, wymieszać, zlać w formę lub filiżanki wodą wypłukane i wynieść w zimne miejsce, włazem postępować jak przy wyżej opisanym blamanżu.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 08-04-1915

 

 

Dziesięć jaj ugotować na twardo, poczet]] włożyć je w zimną wodę; a kiedy już ostygną, obrać z łupinek i usiekać dość drobno; dodać soli, misia świeżego, sklarowanego kilka łyżek, śmietany kwaśnej, świeżej, kilka łyżek i wymieszać

 

Trzeba, ażeby masa była wilgotna dostatecznie.

 

Następnie, taką ilość, jaka jest usiekanych jaj, pokrajać w cienkie plasterki ugotowanych kartofli, wymieszać to wszystko razem i włożyć w rondel wysmarowany świeżem masłem oraz wysypany tartą bułeczką.

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których część może być już zapisanych w folderze przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zbieranie danych o użytkownikach 

Serwis informacyjny 100lattemu.pl zbiera dane osobowe tylko tych użytkowników, którzy się zarejestrowali. Użytkownik, który rejestruje się na stronie wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez 100lattemu.pl w celach statystycznych i marketingowych. Informujemy, że zgodnie z art. 24 ust.1 pkt. 4 Ustawy o Ochronie danych osobowych podanie danych jest dobrowolne, a każdemu przysługuje prawo wglądu do swoich danych ich poprawiania oraz usunięcia.

 

Zbieranie danych statystycznych

Aby lepiej określić jakie działy, artykuły lub narzędzia znajdujące się w serwisie 100lattemu.pl najbardziej podobają się użytkownikom, podczas przeglądania stron serwisu zbierane są dane dotyczące liczby odsłon poszczególnych elementów serwisu. 100lattemu.pl będzie również przeprowadzał ankiety, mające na celu lepsze poznanie jego użytkowników oraz ich oczekiwań co do zawartości serwisu. Dane statystyczne o użytkownikach i ich preferencjach mogą być udostępniane osobom trzecim tylko w formie zagregowanej uniemożliwiającej identyfikację pojedynczej osoby.