Przepisy

 

Wiśnie czarne oczyszczone z korzonkowi pestek wsypać na dużą miskę. Na 9 funtów takich wisien wziąć 6 funtów miałkiego cukru, nasypać niem wiśnie na misce i postawić w chłodnem miejscu na trzy dni, mieszając dobrze od dna nową drewnianą łyżką kilka razy na dzień. Po upływie tego czasu, zlać sok do butelek zupełnie pełno, poustawiać je obłożone słomą. w kociołku tak wysokim, aby przy zapełnieniu go woda. woda sięgała do szyjek. postawić na ogniu i gotować przez 20 minut, licząc od zagotowania. Szumować nie trzeba, po przestudzeniu, butelki obetrzeć doskonale, zakorkowac i korek z kawałkiem szyjki oblać gorącą. przy-gotowaną żywicą. którą nabywać: można w składach aptecznych. Sok taki jest wyborny, aromatyczny i nigdy się nie psuje.

 

Mąki pół kwarty zagnieść jednem jajkiem niezbyt zwanie. rozwałkować cienko i pokrajać ukośnie, jak zwykłe łazanki. Poczem wrzucić na osolony ukrop. gdy wypłyną, odlać i przelać na durszlaku zimną wodą.

 

Zrobić zasmażkę z masła i maki na biało. którą rozprowadzić smakiem wygotowanym z włoszczyzny i razem zagotować.

 

Następnie wlać pól kwarty dobrej, kwaśnej śmietany i znów zagotować. Portem dodać dwa żółtka dobrze rozbite i wymieszać wszystko razem na ogniu lecz nie gotując już (ażeby się żółtka nie zwarzyły).

 

Zupełnie dojrzałych poziomek kilka kwart, przebrać z listków i t. p. nieczystości, rozgnieść na misce na zupełną miazgę, srebrną lub drewnianą łyżką (ta ostatnia musi być nietylko czysto myta, ale i wyparzona); następnie przecedzić przez płótno, nie wyciskając, ponieważ sok byłby mętny.

 

Soczystość poziomek zależy od ich gatunku, jakości ziemi, na której rosną oraz warunków klimatycznych.

 

Ugotować w kwarcie wody 2 funty cukru, następnie wystudzić i w zimny ten płyn wcisnąć sok z jednej większej lub dwóch małych cytryn oraz wlać przecedzonego, poziomkowego soku pól do trzech-czwartych części kwarty.

 

Makaronu włoskiego jeden funt. połupać na dość długie kawałki, wypłókać i nalawszy zimną wodą, raz zagotować i odlać cedząc, poczem nalać powtórnie, lecz gotującą się osobno już wodą. Gotować dopóki nie spłynie na wierzch i dopóki nie będzie dostatecznie miękki, tak, azeby można było z łatwością makaron przekrajać widelcem. (Wodę należy zmieniać dwa razy z tej przyczyny iż w jednej gotowany, makaron ma trochę nieprzyjemną woń).

 

Po ugotowaniu i odcedzeniu, ułożyć makaron starannie wzdłuż, na długim półmisku i polać suto masłem zrumienionem z bułeczką.

 

Formę wyłożyć biszkopcikami, oddzielnie pokrajać w kostkę świeży ananas, pocukrzyć go, wymieszać z pół kwartą ubitej śmietany z cukrem i postawić na lodzie. Gdy legomina dobrze zziębnie, napełnić nią formę, pokryć biszkopcikami i znów postawić na lodzie do czasu wydania na stol.

 

Bluszcz, pismo tygodniowe ilustrowane poświęcone sprawom kobiecym, 08/13-05-1915

 

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których część może być już zapisanych w folderze przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zbieranie danych o użytkownikach 

Serwis informacyjny 100lattemu.pl zbiera dane osobowe tylko tych użytkowników, którzy się zarejestrowali. Użytkownik, który rejestruje się na stronie wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez 100lattemu.pl w celach statystycznych i marketingowych. Informujemy, że zgodnie z art. 24 ust.1 pkt. 4 Ustawy o Ochronie danych osobowych podanie danych jest dobrowolne, a każdemu przysługuje prawo wglądu do swoich danych ich poprawiania oraz usunięcia.

 

Zbieranie danych statystycznych

Aby lepiej określić jakie działy, artykuły lub narzędzia znajdujące się w serwisie 100lattemu.pl najbardziej podobają się użytkownikom, podczas przeglądania stron serwisu zbierane są dane dotyczące liczby odsłon poszczególnych elementów serwisu. 100lattemu.pl będzie również przeprowadzał ankiety, mające na celu lepsze poznanie jego użytkowników oraz ich oczekiwań co do zawartości serwisu. Dane statystyczne o użytkownikach i ich preferencjach mogą być udostępniane osobom trzecim tylko w formie zagregowanej uniemożliwiającej identyfikację pojedynczej osoby.