Przepisy

 

Ze względu na konieczną oszczędność naszych zapasów żywności i wywołane tem ograniczenie w sprzedaży środków spożywczych, aktualną niezwykle staje się kwestya użycia ich w kuchni z możliwie największym zyskiem. Poniżej — za „Chemiker Zeitung" — przytaczamy sposób oszczędnego przygotowania kawy wynaleziony przez znanego chemika niemieckiego prof. Dra Dennstedta.

Wiadomą jest ogólnie rzeczą, że kawa, zalewana zawsze wodą gorącą, pozwala wyciągnąć z siebie tylko dwie trzecie swej wartości, podczas gdy pozostałe ponieważ szły na marne. Otóż profesor Dennstedt wykrył, iż można tej straty uniknąć, o ile kawę

 

W r. 1814, po tyloletnich ciężkich przejściach wojennych zachodziła obawa, aby w Polsce nie zabrakło chleba przynajmniej dla uboższej ludności. Ceny zboża były niesłychanie na owe czasy wysokie, bo płacono 27 złp. za korzec żyta, a 39 złp. za korzec pszenicy i to po żniwach. Wzmogła się jednocześnie nadzwyczaj konsumpcya chleba wskutek rekwizycyi dla wojsk rosyjskich. Obudziło to troskę głośnego poety i męża wielkich zasług Juliusza Ursyna Niemcewicza. Więc też podawał w dziennikach do wiadomości publicznej sposób robienia chleba z kartofli i mąki pszennej podług wynalazku p. Wey w Anglii".

 

Na łamach pism niemieckich, a także i polskich w zaborze poznańskim spotykamy się co pewien czas z jakąś nową receptą aktualnej obecnie kuchni wojennej. Okazało się, że potrzeba jest matką wynalazków i z tej dziedziny i to wynalazków pomysłowych.

 

W jednem z pism poznańskich pisze pewna pani:

 

Tygodnik poznańskiej izby rzemieślniczej zamieszcza sposób zastąpienia jaj, a w szczególności białka jaja. Niejedno jajo używa się w kuchni, by białko zużyć jako spoiwo przy pieczeniu placka, klusek, pączków, makaronu itd. Ale cena jaj poszła w górę do tego stopnia, że gosposie domu chętnie użyłyby do tego innego, tańszego środka. Takim środkiem są tak ogólnie używane ziemniaki. Surowy ziemmniak obmywa się dobrze i szczotkuje,

 

Od jednej z czytelniczek otrzymał „Kur. Pozn.” nast. informacyę: Pewna gospodyni podaje receptę na wyborną herbatę z łupin od jabłek, uważam jednak, że jeszcze lepsza herbata jest z głogu, ma bowiem smak kwaskowy, zastąpi więc cytrynę, a pod względem koloru równa się prawdziwej herbacie. Owoc ten należy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których część może być już zapisanych w folderze przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zbieranie danych o użytkownikach 

Serwis informacyjny 100lattemu.pl zbiera dane osobowe tylko tych użytkowników, którzy się zarejestrowali. Użytkownik, który rejestruje się na stronie wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez 100lattemu.pl w celach statystycznych i marketingowych. Informujemy, że zgodnie z art. 24 ust.1 pkt. 4 Ustawy o Ochronie danych osobowych podanie danych jest dobrowolne, a każdemu przysługuje prawo wglądu do swoich danych ich poprawiania oraz usunięcia.

 

Zbieranie danych statystycznych

Aby lepiej określić jakie działy, artykuły lub narzędzia znajdujące się w serwisie 100lattemu.pl najbardziej podobają się użytkownikom, podczas przeglądania stron serwisu zbierane są dane dotyczące liczby odsłon poszczególnych elementów serwisu. 100lattemu.pl będzie również przeprowadzał ankiety, mające na celu lepsze poznanie jego użytkowników oraz ich oczekiwań co do zawartości serwisu. Dane statystyczne o użytkownikach i ich preferencjach mogą być udostępniane osobom trzecim tylko w formie zagregowanej uniemożliwiającej identyfikację pojedynczej osoby.