Porady

 

Z mąką żytnią na chleb mieszają piekarze mąkę kartoflaną albo mąkę z płatków kartoflanych. »Zeitschrift fur Spiritusindustrie” zwraca uwagę na różnicę w produkcyj tych dwóch gatunków mąki. Już ich wygląd jest rozmaity. Mąka kartoflana jest Wala. mika zaś z płatków kartoflanych żółta. Mąka kartoflana jest mieloną mączką kartoflaną. W celu jej produkcyj ziemniaki się Wilcze i rozdrabnia tak. że się rozdzierają komórki, napełnione mączką. W przyrządach do płukania oddziela się mączkę od innych składników, poleni ja się czyści, suszy i micie na drobną, białą mąkę kartoflaną, która zawiera 98,98 proc. mączki. Mąka z płatków kartoflanych składa się z mielonych i przesiewanych sitem płatków kartoflanych. Kartofle się piecze, paruje. potem suszy w aparacie. ogrzanym parą. Ususzone kartofle drobno się micie. Te płatki zachowują wszystkie składniki, także bar-wę jasnożółtą i można ich bezpośrednio używać na pokarm.

 

Dziennik Śląski: przez lud-dla ludu!, 19-02-1916

 

 

Amsterdamski Chemik dr Katz, któremu już przedtem udało się utrzymać chleb przez czas dłuższy w świeżości przez doprowadzenie go do odpowiedniej temperatury, opierając się na zasadzi; że muszą istnieć ciała chemiczne, przeszkadzające starzeniu się i czerstwieniu chleba, poczynił nowe odkrycia w tym kierunku. Oto wynalazł sposób utrzymania chleba w świeżości przez 14 dni, wobec czego odpada konieczność nocnej pracy piekarzy.

 

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 01-02-1916

 

 

Dzisiaj kiedy mydło stało się skutkiem swej ceny nieledwie przedmiotem zbytku, nie od rzeczy pędzie przypomnieć, że doskonale można je zastąpić ziemniakami w najrozmaitszej formie. I tak oskrobiny ziemniaka pokrajane w drobne kawałki i zmieszane z niezbyt wielką ilością wody bardzo dobrze nadają się do mycia szklanek, karafek, słojów i t. p , niszcząc bez śladu nawet zastarzałe plamy na szkle. Do czyszczenia przedmiotów blaszanych i cynowych służy

 

Wśród środków żywności, sporządzanych z ryb, odgrywa kawior bardzo wybitną rolę, Jest on nie tylko bardzo smaczny, lecz także niezwykle pożywny, a jedyną lego stroną ujemną jest okolicznosć, że jest go zamalo, by wystarczyć zapotrzebowaniu.

 

Ze względu na chemiczny skład kawioru, oraz jego wartość odżywczą i doskonały smak, żałować należy że w powodu bardzo wysokiej ceny, jedynie przez niewielu ludzi może być używany jako środek żywności.

 

W urzędowym tygodniku poznańskiej Izby rzemieślniczej popisuje się od niejakiegoś czasu niejakaś Josephine Nagel najrozmaitszemi pomysłami i receptami, mającemi na celu zaoszczędzanie środków spożywczych i gospodarczych. Świeżo pani Józefina Nagel podaje sposób zastąpienia jaj, a w szczególności białka od jaja.

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których część może być już zapisanych w folderze przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zbieranie danych o użytkownikach 

Serwis informacyjny 100lattemu.pl zbiera dane osobowe tylko tych użytkowników, którzy się zarejestrowali. Użytkownik, który rejestruje się na stronie wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez 100lattemu.pl w celach statystycznych i marketingowych. Informujemy, że zgodnie z art. 24 ust.1 pkt. 4 Ustawy o Ochronie danych osobowych podanie danych jest dobrowolne, a każdemu przysługuje prawo wglądu do swoich danych ich poprawiania oraz usunięcia.

 

Zbieranie danych statystycznych

Aby lepiej określić jakie działy, artykuły lub narzędzia znajdujące się w serwisie 100lattemu.pl najbardziej podobają się użytkownikom, podczas przeglądania stron serwisu zbierane są dane dotyczące liczby odsłon poszczególnych elementów serwisu. 100lattemu.pl będzie również przeprowadzał ankiety, mające na celu lepsze poznanie jego użytkowników oraz ich oczekiwań co do zawartości serwisu. Dane statystyczne o użytkownikach i ich preferencjach mogą być udostępniane osobom trzecim tylko w formie zagregowanej uniemożliwiającej identyfikację pojedynczej osoby.