Porady

Ze względu na pożywność zajęto w tym roku kasztany i żołędzie. Kasztany należy roztropnie przechowywać. Trzeba je płasko rozsypać w miejscu przewiewnem i dwa albo trzy razy w tygodniu przewracać, aby się nie zepsuły. Także żołedzie przechowywane trzeba przewracać a miejsce odnośne przewietrzać.

 

Kurjer Poznański, 27-09-1917

zalecają niektórzy praktycy jej suszenie. Suszona cebula da się przez długi czas utrzymać w stanie zupełnie odpowiednim do użytku, przyczem nie traci smaku ani zapachu.

W tym celu oczyszczoną i obraną cebulę kraje się w cienkie około mm. grubości wynoszące plasterki, te rozkłada się na czystym papierze i suszy na blasze lub w pieczy ku (bratrurze), przyczem drzwiczki mają być cokolwiek otwarte. Stosownie do temperatury suszy się cebulę w ten sposób około 12 godzin.

Bardzo często nawet przeważnie odlewają gospodynie wodę po ugotowaniu jarzyn. Otóż w ten sposób tracą najważniejsze składniki mianowicie sole, które się w wodzie rozpuszczają. Najlepiej jarzyny gotować w malej ilości wody tak dingo. aż dostatecznie wywuje, lub przyrządzić ją w formie zupy.

 

Dziennik Śląski: przez lud-dla ludu!, 21-06-1917

Często wybiera się ziemniaki zawcześnie. Ziemniaki zaś powiększają się, osobliwie przybieraję większą zawartość mączki podczas su, pełnego dojrzewania rośliny i wtenczas, gdy liście i łęty jut schnąć poczynają. Usychanie liści i łętów że mączka z nich przechodzi w ziemniaki, w których ona jest najważniejszym składnikiem spożywczym. Stad wynika, że ziemniaki należy uważać za dojrzale i nadajace się do wybierania, gdy liście zupełnie uschły. Brak deszczu zaszkodził wczesnym ziemniakom. Gdzie w ostatnim czasie spadł obfity deszcz, tam mogę wczesne ziemniaki jeszcze się poprawić, trzeba więc jeszcze odczekać, aż liście zupełnie nie zwiednę.

 

Kurjer Poznański, 26-07-1917

Najnowsze badania wykazały, że miód posiada znacznie wyższą wartość odżywczą, aniżeli cukier. Pomijając już samą zawartość cukru, w miodzie znajduje się zależnie od kwiatów, z których pszczoły miód zbierają, wiele białka, żelaza, fosforu, wapna i innych substancyj, natomiast w cukrze niema ich wcale, z wyjątkiem węgla, wodoru i tlenu.

 

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 07-06-1917

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których część może być już zapisanych w folderze przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zbieranie danych o użytkownikach 

Serwis informacyjny 100lattemu.pl zbiera dane osobowe tylko tych użytkowników, którzy się zarejestrowali. Użytkownik, który rejestruje się na stronie wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez 100lattemu.pl w celach statystycznych i marketingowych. Informujemy, że zgodnie z art. 24 ust.1 pkt. 4 Ustawy o Ochronie danych osobowych podanie danych jest dobrowolne, a każdemu przysługuje prawo wglądu do swoich danych ich poprawiania oraz usunięcia.

 

Zbieranie danych statystycznych

Aby lepiej określić jakie działy, artykuły lub narzędzia znajdujące się w serwisie 100lattemu.pl najbardziej podobają się użytkownikom, podczas przeglądania stron serwisu zbierane są dane dotyczące liczby odsłon poszczególnych elementów serwisu. 100lattemu.pl będzie również przeprowadzał ankiety, mające na celu lepsze poznanie jego użytkowników oraz ich oczekiwań co do zawartości serwisu. Dane statystyczne o użytkownikach i ich preferencjach mogą być udostępniane osobom trzecim tylko w formie zagregowanej uniemożliwiającej identyfikację pojedynczej osoby.