Porady

W pismach pojawiły się projekty zalecająca ludności spożywania koniczyny, która przyrządzona podobnie jak szpinak, ma być smacznem i zdrowem pożywieniem.

We Lwowie wstawiono już do nowej taryfy maksymalnej ceny artykułów żywności, która obowiązywać będzie od dn. 23. bm. i ten nowy środek spożywczy..., którego cena wynosi 24 hal. za jeden kilogram.

 

Jest rzeczą powszechnie znaną, że mięso przyrządzone traci pewną część swej wagi, mało jednak osób wie dokładnie, jak wielkim jest ów procent przy pieczeniu lub gotowaniu potraw mięsnych.

 

Odpowiednia tabela, złożona przez fachowców, zawiera następujące zestawienie porównawcze:

Ilustrowany Kuryer Codzienny, 17-10-1916

 

Oprócz pokarmów w ścisłem znaczeniu tego wyrazu, potrzebnych do budowy naszych tkanek, dających nam ciepło, siłę i energię, ustrój nasz potrzebuje jeszcze tak zwanych „używek", nie posiadających wartości odżywczej, ale za to mających własność pobudzania układu nerwowego.

 

Na ich czele stoją kawa i herbata. Zawarty w nich alkaloid i koffeina podwyższa wrażliwość komórek nerwowych, działa pobudzająco na układ mięśniowy, a więc i na serce, usuwa przykre uczucie zmęczenia i wyczerpania. Po szklance dobrej herbaty wyczerpany umysł pracuje łatwiej, myśli napływają nam szybciej i doznajemy przyjemnego uczucia orzeźwienia. Zawarty w herbacie kwas garbnikowy działa ściągające na błonę śluzową żołądka i działa korzystnie przy niestrawności i rozwolnieniu.

Austryackie ministerstwo spraw wewnętrznych rozsyła zawiadomienie, że poczyniono dobre do-świadczenia z zużytkowaniem koniczyny łąkowej, jako jarzyny smacznej, pożywnej i łatwej do uzyskania Koniczyna dobrze przepłukana i przebrana, przyprawiona jako szpinak, zagotowana z drobną ilością mleka, masła (tłuszczu) i soli, smakuje jak

dla stwierdzenia czystości masła ma być ugotowany ziemniak. Skoro masło na nim się rozpuści, można wyczuć od razu, czy w maśle znajdowały cię inne składniki, jak łój, margaryna i tym podobne.

 

Dziennik Śląski: przez lud-dla ludu!, 04-05-1916

Nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których część może być już zapisanych w folderze przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Zbieranie danych o użytkownikach 

Serwis informacyjny 100lattemu.pl zbiera dane osobowe tylko tych użytkowników, którzy się zarejestrowali. Użytkownik, który rejestruje się na stronie wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych przez 100lattemu.pl w celach statystycznych i marketingowych. Informujemy, że zgodnie z art. 24 ust.1 pkt. 4 Ustawy o Ochronie danych osobowych podanie danych jest dobrowolne, a każdemu przysługuje prawo wglądu do swoich danych ich poprawiania oraz usunięcia.

 

Zbieranie danych statystycznych

Aby lepiej określić jakie działy, artykuły lub narzędzia znajdujące się w serwisie 100lattemu.pl najbardziej podobają się użytkownikom, podczas przeglądania stron serwisu zbierane są dane dotyczące liczby odsłon poszczególnych elementów serwisu. 100lattemu.pl będzie również przeprowadzał ankiety, mające na celu lepsze poznanie jego użytkowników oraz ich oczekiwań co do zawartości serwisu. Dane statystyczne o użytkownikach i ich preferencjach mogą być udostępniane osobom trzecim tylko w formie zagregowanej uniemożliwiającej identyfikację pojedynczej osoby.