Logowanie
Porady
Malwinie.
Prawidłowo cerę pielęgnuje krem Abarid otrzymywany z galarety wyciśniętej z cebulek białej lilji (Lilium Candidum) w połączeniu z lipcowym miodem. Odżywcze pierwiastki tego kremu wsiąkają w pory skóry przez całą noc i poprostu odmładzają. Nie należy więc lekkomyślnie przerywać użycie tego kremu. Codziennie jak przyzwyczajamy się do mycia, do ubierania, do czesania, tak samo przyzwyczaić się trzeba do wcierania na noc odrobiny tego kremu. Koszt to jest tak znikomo mały, że każda z pań bez wahania ponieść go może, tembardziej że im mniejszą dozę się użyje tern lepiej, bo będzie dokładnie w skórę wtarta.
Czytamy w »Prawdzie”: Aby pozyskać drożdże domowym sposobem, postąpić należy, jak następuje: Dziesięć ugotowanych kartofli przetrzeć przez sito, wlać w to pół kwarty letniego, sprażonego mleka, zarobić tę mieszaninę pół kwartą mąki pszennej, w końcu dodać 3 deka drożdży (mogą być drożdże proszkowe), których zawsze dostać można. To wszystko zawiązać papierem woskowym, zostawić w letniej temperaturze na 12 godzin, poczem drożdże są już gotowego użytku. Na 6 kwart mąki bierze się połowę tych drożdży, resztę szczelnie zawiązaną przechowuje się dalej w chłodnem miejscu. Na 10 do 12 godzin przed użyciem pozostałej reszty drożdży dodaje się znów 10 kartofli, pół kwarty mleka i pół kwarty mąki pszennej, ale drożdży już wcale dodawać nie potrzeba. Tak postępować należy za każdym razem; na tych drożdżach można piec nawet najdelikatniejsze ciasto.
Gwiazdka Cieszyńska, 20-11-1919
Niezawodnym środkiem na wytępienie wąsionek obsiadających kapustę jest podobno woda, w której przez 24 godziny moczyły się pomidory. Znaczniejsze nawet obszary, oblewane tym płynem, uratowano od zagłady.
Dziennik Śląski, 21-09-1918
Ministerstwo żywnościowe donosi urzędowo, że w krótkim czasie nadejdzie do Niemiec smalec chiński. - Przed wojną nie używaliśmy tego smalcu, ponieważ jest w kolorze swym nieładny, a po drugie zaś z powodu tuchenia świń w Chinach rybami, wskutek czego ma on przysmak tranu. Do pieczenia i gotowania można go używać tak jak jest, do smarowania chleba trzeba go przesmażyć z cebulą.
Dziennik Śląski, 26-04-1919
Zauważono często, że przy gotowaniu owocu w ocynkowanych kotłach żelaznych, zwłaszcza w uszkodzonych, przez oksydowanie ocynkowania tworzą się kwasy owocowe i sole cynkowe. Sole te zatruwają powidła owocowe, które przez to stawaja się niemożliwe do spożywania. Ponieważ w wielu okolicach Niemiec wskutek obłożenia aresztem kotłów mosiężnych i koprowych ludność używa ocynkowane kotły żelazne, zwraca się ponownie uwagę na wielkie niebezpieczeństwo i przestrzega się usilnie przed używaniem takich kotłów.
Dziennik Śląski, 11-06-1918